Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

150 meter lang, 20 meter breed, 10.000 ton staal, 100.000 m2 glas, 16.000 LED-lampen. Een paar cijfers die betrekking hebben op het gebouw van het European Patent Office in Rijswijk. HeinenX was nauw bij de bouw van dit bijzondere complex betrokken.

Markt
Kantoren
Type
Nieuwbouw
Opleveringsdatum
juni 2018
Locatie
Rijswijk
Opdrachtgever
JP. Van Eesteren
Overig

Functie: Kwaliteitscontroleur - Directievoering - Omgevingsmanagement

Afbeelding voor Epo Rijswijk
0

maanden bouwtijd

0

bouwsom

0

m2

Afbeelding voor
Afbeelding voor

Het uitvoeren van kwaliteitscontroles en het kwalitatief begeleiden van het totale bouwkundige traject. Dat zijn in het kort de werkzaamheden die wij in opdracht van aannemer J.P. van Eesteren gedurende de bouw van het nieuwe hoofdgebouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk uitvoerden. Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland en na de Europese Commissie de grootste instelling van Europa. 

Over het gebouw

Het gebouw is ontworpen door architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Het telt 27 verdiepingen en heeft een oppervlakte van ongeveer 80.000 m2. Het biedt een moderne en flexibele werkomgeving voor 1.950 werkplekken. Het 150 meter lange en slanke gebouw (het is maar 20 meter breed) heeft een dubbele gevel die acht meter uit elkaar staat, de zogenaamde tweedehuidgevel. Om de vliesgevel zit de thermische schil. In de winter houdt deze thermische schil het gebouw warm. Het gebouw is voorzien van slimline vloeren. Het complex is opgetrokken uit 10.000 ton staal en in totaal is 100.000 m2 glas toegepast. Hiermee is het de hoogste en dunste constructie in staal en glas in Europa. Het pand gaat volledig op in de omgeving, een van de eisen van de architect. In de tweedehuidgevel zijn plantenbakken met mos aangebracht. Tevens bevinden zich een aantal balkons in de constructie die ook allemaal zijn bekleed met mos. De zonnepanelen op het dak vormen een bron van hernieuwbare energie en 16.000 LED-lampen besparen ongeveer 430.000 kilowattuur per jaar.

UAV-GC contractvorming

Dit project is gebouwd onder UAV-GC contractvorming en dan is de aannemer verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de realisatie. HeinenX startte met het toezicht op het boren van de palen en het constructieve gedeelte van de kelder. Vervolgens hebben wij het hele bouwkundige traject begeleid. Hiervoor voerden wij met onze opdrachtgever steekproefsgewijs audits uit: de staalconstructie, de lampen, de vloerbedekking, alles werd gekeurd. We bezochten de fabrieken die de materialen leverden en voerden audits uit op kwaliteit. Dit alles leidde tot een bijzonder en karakteristiek gebouw dat op 27 juni 2018 officieel door Koning Willem-Alexander is geopend.