Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Aan de Sint Laurenshaven in de Rotterdamse Botlek staat een van de grootste loodsen van Nederland: 24.000 m2 en bestemd voor de droge opslag van ruwe producten. HeinenX vervulde tijdens de bouw de rol van toezichthouder en nam de opdrachtgever de ‘zorg’ uit handen.

Markt
Industrie
Type
Nieuwbouw
Opleveringsdatum
2019
Locatie
Botlek
Opdrachtgever
EBS
Overig

Functie: Toezichthouder


Afbeelding voor European Bulk Services
0

maanden bouwtijd

0

bouwsom

0

m2

Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor

Groot. Dat is de loods die voor EBS aan de Sint Laurenshaven in de Botlek vlakbij de A15 is gebouwd. Met een totale oppervlakte 24.000 m2, wanden van een halve meter dik, 16 meter hoog op de nok, verdeeld in 24 compartimenten van 20 x 20 meter mogen we echt van groot spreken. Naast de loods is ook een vlakloods gebouwd van 160 x 54 meter. De loodsen zijn bestemd voor de droge opslag van ruwe producten zoals steenkool, ertsen, mineralen, etc. 

Bijzonder dak

De loods is een van de weinige loodsen in Nederland met een volledig beweegbaar dak. De daken staan op rails en kunnen per compartiment worden bediend. Ze liggen om en om hoog en laag zodat ze bij opening boven of onder elkaar kunnen schuiven. Zo kunnen ze probleemloos van bovenaf worden gevuld. 

Onze rol

HeinenX was verantwoordelijk voor de controle en het waarborgen van de kwaliteit en de veiligheid, zoals bekistingsinspecties, waterdienstinspecties en tekeningcontroles. De schaal en de omvang van de gebouwde objecten maakte dit project extra speciaal. Alles moest simpelweg perfect zijn. Want stel: een compartiment van 20 x 20 x 16 meter is helemaal gevuld met steenkool en het compartiment ernaast is leeg. Dan moeten de wanden deze massa kunnen houden en kan het niet zo zijn dat er watering is vergeten, of beton verkeerd is gestort. Onze toezichthouder nam de opdrachtgever deze ‘zorgen’ uit handen. De bouw verliep volledig conform planning en conform afspraken. 

Verantwoordelijkheid

Om een zo omvangrijk project te kunnen begeleiden, is een goede technische kennis nodig. Weten wat je ziet en hoe je dat interpreteert. Niets door de vingers zien en stoppen als het niet goed gaat. Een zware verantwoordelijkheid, maar de toezichthouder van HeinenX en de partijen waarmee wij dit project uitvoerden hadden allemaal hetzelfde doel: het project in goede harmonie tot een goed einde brengen. En dat is bij dit project absoluut gelukt.