Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Van veraf zijn ze al zichtbaar. De twee torens van elk 146 meter hoog in het centrum van Den Haag waar de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn gehuisvest. De gebouwen zijn ontworpen door de toonaangevende Duitse architect Hans Kollhoff. Naast directievoering en toezicht gaf het omgevingsmanagement een extra dimensie aan dit project. 

Markt
Kantoren
Type
Nieuwbouw
Opleveringsdatum
December 2012
Locatie
Den Haag
Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf
Overig

Gebruiksfunctie: kantoor, bijeenkomst

Afbeelding voor Justitie en Binnenlandse zaken
0

maanden bouwtijd

0

bouwsom

0

m2

Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor

Bouwen in het centrum van een stad is al bijzonder, het begeleiden van de bouw van zo’n beeldbepalend kantoor, dat ook nog tot een van de grootste kantoren van Nederland kan worden beschouwd, is extra bijzonder. Het complex bestaat uit twee torens (een rode en een witte) van elk 146 meter hoog, verbonden door laagbouw, en een ondergrondse tweelaags parkeergarage. De totale vloeroppervlakte is 132.000 m2 en er is ruimte voor 4.000 werkplekken. HeinenX was verantwoordelijk voor de directievoering en het toezicht op de bouwactiviteiten.

Omgevingsmanagement

Het bewaken van de veiligheid was een groot aandachtspunt gedurende het bouwproces. Omgevingsmanagement speelde hierin een belangrijke rol. Overlast was nu eenmaal niet altijd te voorkomen, maar het (winkelend) publiek mocht vanzelfsprekend zo min mogelijk last hebben van de bouwactiviteiten.

6.000 gevelplaten

Bij de bouw van het complex is gebruik gemaakt van zo’n 6.000 gevelplaten. Deze platen werden vervaardigd in verschillende fabrieken in België en Nederland. Dat betekende dat wij erop moesten toezien dat al deze fabrieken dezelfde kwaliteitsstandaarden hanteerden. Bijna wekelijks voerden wij ter plekke in de fabrieken controles uit. 

Samenwerking

De samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de opdrachtgever, was uiterst plezierig. Al met al was het mogen begeleiden van deze bouw een unieke ervaring voor HeinenX.