Toezicht houden op het in oude staat terugbrengen van twee rijksmonumenten, de renovatie van een bestaand gebouw en de realisatie van een nieuw gebouw. Van dit soort projecten gaat ons bouwkundig hart sneller kloppen! 

Markt
Kantoren
Type
Renovatie
Opleveringsdatum
december 2016
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Nationaal Luchtvaart & Ruimtelaboratorium
Overig

Gebruiksfunctie - Kantoren, bijeenkomst

Functie - Toezichthouder

Afbeelding voor Renovatie Nationaal Luchtvaart & Ruimtelaboratorium Amsterdam
0

maanden bouwtijd

0

bouwsom

0

m2

Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor
Afbeelding voor

Twee rijksmonumenten in de oude staat terugbrengen, de renovatie van een bestaand gebouw en de realisatie van een nieuw gebouw op het complex van het Nationaal Luchtvaart en Ruimtelaboratorium (NLR) in Amsterdam. HeinenX hield er in opdracht van Royal HaskoningDHV van september 2015 tot en met november 2016 toezicht op de bouwactiviteiten. 

Transformatie

De NLR is een onafhankelijke kennisorganisatie die toegepast onderzoek uitvoert voor ruimtevaart, industrie en operators, defensie en civiele luchtvaart. Zowel nationaal als internationaal. Het complex aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam onderging een behoorlijke transformatie. In één van de oorspronkelijke windtunnels op het terrein, bevindt zich nu een bedrijfsrestaurant dat door middel van loopbruggen is verbonden met de andere gebouwen. Bezoekers kunnen vanuit elk gebouw naar het restaurant toelopen. Het hoofdgebouw is getransformeerd tot kantoor. Op de begane grond van dit pand bevindt zich niet alleen een auditorium maar ook een museum waar een aantal oude pronkstukken van het NLR wordt tentoongesteld. Het gebouw dat geen rijksmonument is, is omgevormd tot kantoren. 

Oorspronkelijke staat

Transformatie van een rijksmonument vereist nauwkeurigheid en zorgvuldigheid en dat betekent dat er veel overleg plaatsvindt. Niet alleen op de bouwplaats maar ook met onder andere de gemeente. De opdracht was om de panden in oude luister te herstellen maar wel met inachtneming van de huidige normen en eisen. Gedurende de ruim zeventig jaar dat de panden in gebruik waren, vonden diverse verbouwingen plaats. Als gevolg daarvan was in een van de twee rijksmonumenten nog weinig van de oorspronkelijke staat te herkennen. Zo waren de stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Nu zijn er weer stalen kozijnen geplaatst. Ook is in de loop der tijd tussen de twee rijksmonumenten een loopbrug gebouwd. Hiervoor is een oud trappenhuis gedeeltelijk gesloopt. In het nieuwe plan is de loopbrug verwijderd en het trappenhuis in ere hersteld.

Vervolgopdracht

Het NLR was zeer tevreden over onze werkzaamheden. En het bleef niet bij dit project in Amsterdam. HeinenX werd door de projectleider van het NLR ook betrokken bij de bouw van een locatie in Marknesse, Noordoostpolder. Daar mochten wij de gehele nieuwbouw begeleiden. Dit traject is in 2018 afgerond. 

Samen de mogelijkheden bespreken?

Een keer kennismaken? Wij vertellen u graag meer...